1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Hafif Çelik Villada SerVilla Farkı

Dünya üzerinde çelik sistemlerin kullanım oranının oldukça yüksek olmasına rağmen 40 yıldır betonarme yapılarla yaşayan ülkemiz içinse hafif çelik sistemler çok yeni. Şu an bu uygulamayı yapan şirketlerin ve bu tip binaları tercih edenlerin sayısı Türkiye’de az ama avantajları düşünüldüğünde geleceği oldukça parlak.

Temel atıldıktan sonra şantiye alanında kurulan çelik kafes sistemi, sistemin duvarlardaki tamamlayıcısı OSB, OSB’yi ise diğer yalıtım malzemeleri destekliyor. Temel iskelet yapısı kurulduktan sonra normal bir eve yapılabilecek her türlü uygulama bu yapılarda da kullanılabiliyor.

Son haliyle geliyor
Son zamanlarda prefabrik yapılarla karıştırılan hafif çelik sistemler birçok yönden bu yapılardan ayrılıyor. Prefabrik yapılar son haliyle kurulacak yere gelirken, hafif çelik sistemler şantiyede vidalamak ve yapıştırmak suretiyle montajlanıyor. Prefabrik evler daha standartken, hafif çelik sistemlerde arzu edilen tasarımlar ortaya çıkabiliyor. Dolayısıyla hafif çelik yapılar, mimari açıdan daha fazla avantajı sağlıyor. Çelik yapıların görünüm açısından da betonerme binalardan herhangi bir farkı bulunmuyor. Ayrıca hafif çelik yapılar hava şartlarına bağlı olmaksızın her iklim koşulunda inşaa edilebiliyor.

Hafif çelik sistemler deprem anında depremle birlikte hareket eder, bittiğinde ise eski haline döner. Ama betonarme binalar depreme direnç gösteren yapılardır. Deprem anında yapı kendini zorlar ve kırılır. Hafif çelik sistem yapılar şimdiye kadar ki en büyük şiddetteki depremlerden en az hasarla çıkmıştır. Bu sistem California’da birçok şiddetli depremi en az zararla atlatmayı başarmıştır. Benzer jeolojik yapıya sahip olmamız bizim için de hafif çelik yapıları avantajlı kılıyor. Birçok uzman hafif çelik sistemiyle yapılan evlerde oturanların deprem anında dışarıdaysa bile evlerine girmelerini öneriyor. Çelik yapılarda çok az bir ihtimal olsa dahi ev üstünüze yıkıldığında ezilmezsiniz. Çünkü betonarme bir yapıdan 10–12 kat daha hafiftir. Bu anlamda bu tarz evler sağlam, hafif ve güvenlidir.

Çelik yapılar ortalama 40–60 günde bitebiliyor. Yapılar içinde kolon bulunmuyor. Dolayısıyla yüzde 8–10 oranlarında daha fazla alan kullanılabiliyor. Bu da 100 metrekarelik bir ev için ekstra 10 metrekarelik bir oda demektir.

Şantiye alanında inşaat pisliği oluşmadığı, çeliğin geri dönüşümlü olması, ısı ve ses yalıtımları çok iyi olduğu için bu sistem, hem çevre dostu hem de işletme faaliyetlerini olumlu etkileyen bir faktör olarak karşımıza çıkıyor.

Tüketicilerin dikkat etmesi gereken önemli noktalardan birisi de çelik panellerin fabrika ortamında delinmesi ve kesilmesi gerekmektedir. Çelik paneller fabrikada havayla temas etmesinin engellenmesi için galvaniz işleminden geçiriliyor. Söz konusu delikler açıldıktan sonra tekrar galvaniz işleminden geçmesi gerekmektedir. Şantiye alanında bu işlemin yapılması zor. Sistem zamanla delinen deliklerden havayla temasa geçer ve çürümeye başlar. Etkilerini hemen görmek mümkün olmasa da 20 yıl sonra belirginleşir.

Hafif çelik sistem bir eve sahip olmak isteyen tüketicilerin şu işlemleri yerine getirmeleri gerekiyor:

  • Belediyeden alınacak imar durum belgesi ve tapudan alınacak çap krokisi ile işlemler başlıyor.
  • Binanın mimari projesine başlanmadan önce kullanılacak malzemelere karar verilmesi gerekiyor. Bu işlem 2 haftada tamamlanıyor.
  • Mimari projenin ardından; hafif çelik dizaynı, elektrik tesisatı, mekanik (temiz-pis su) ve kalorifer tesisatı projeleri 1 hafta içinde tamamlanıyor.
  • 3 hafta içinde biten proje üretim sürecinin ardından inşaat için belediyeden onay alınıyor.
  • Malzeme şantiyeye gelince montaj başlıyor. Anahtar teslim yapıları 40–60 günde, dıştan bitmiş yapılar 25–35 günde tamamlanıyor.

Ayrıca...

Çelik Ev, Çelik Konut, Çelik Yapı, Hafif Çelik Ev, Villa, Yapısal Çelik

Çelik Ev, Çelik Konut, Çelik Yapı, Hafif Çelik Ev, Villa, Yapısal Çelik